Jump to content
Laptop Forum

andreas

Members
  • Content Count

    129
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by andreas

  1. Καλημερα παίδες, έχω στα χέρια μου ένα Asus eee pc με Intel Atom cpu και θέλω να του βάλω τα 14,04. τώρα τρέχει τα 7αρια και σέρνεται. τι λέτε θα έχω διαφορά? έχετε να προτείνετε κάποια άλλη διανομή?
  2. Καλησπέρα σας. Δεν ξέρω αν είμαι στο κατάλληλο πεδίο για να ρωτήσω. Είχα κάνει σε ένα netbook Acer Aspire One D150 εγκατάσταση Ubuntu 16.04 και κάνοντας μερικούς πειραματισμούς στο δίσκο διέγραψα τα Partition. Έκλεισα το netbookακι και την επόμενη μέρα που το άνοιξα δεν μου έβρισκε τον δίσκο. Έκανα κάποια βήματα αλλα τίποτα Τα βήματα που έκανα: Ι) Έφτιαξα ένα Live Usb Ubuntu μπήκα αλλά και πάλι δεν μπορούσα να τον βρώ ΙΙ) Έφτιαξα πάλι ενα Live Usb το Gparted αλλα εκεί ενώ επιλέγω την γλώσσα και το γραφικό περιβάλον δεν μπαίνει και κολλάει σε μαυρή οθόνη που μπορείς και γράφεις αλλά δεν εκτελεί καμία εντολή είναι σαν κειμενογράφος. Υπάρχει τρόπος να ανακτήσω τον δίσκο?
  3. Έχω ένα παλιό λάπτοπ (κατασκευή 2000) με δυο πλακέτες μνήμης με τα εξής στοιχεία:512 2Rx16 PC2-4200S-444-12-A3. Θέλω να μάθω αν μπορώ να τις αντικαταστήσω με μεγαλύτερη μνήμη και τι χαρακτηριστικά πρέπει να κοιτάξω για να ταιριάζουν. Ευχαριστώ
  4. βγάζει την παραπάνω καρτέλα και δεν ανοιγη .
  5. Καλησπέρα σε όλους, Εγκατέστησα την καινούρια έκδοση του Ubuntu (18.04). Όμως, μετά την επανεκκίνηση το λάπτοπ δεν αρχίζει στο ubuntu. Κάνει σαν μια μικρή επανεκκίνηση όταν προσπαθεί να μπει στο λογισμικό. Τι μπορώ να κάνω ώστε τουλάχιστον να αρχίζουν το ubuntu και στην παλιά έκδοση? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
  6. Πρόσφατα αγόρασα το εξής laptop --> https://www.e-shop.gr/laptop-acer-aspir ... PER.903847 τα χαρακτηριστικά του οποίου παραθέτω και στην υπογραφή μου. Το παρέλαβα με Linux, είχε εγκατεστημένη μια διανομή endless την οποία έσβησα. Εγκατέστησα Ubuntu και Ubuntu Budgie παράλλλα (τις διανομές εγώ τις βάζω διπλές σε κάθε σύστημα, αν όταν σπάσω την πρώτη χρησιμοποιώ τη δεύτερη μέχρι να διορθώσω την προηγούμενη). Σε live usb και μέχρι να βάλω τους κλειστούς οδηγούς της nvidia μετά την εγκατάσταση χρησιμοποιώ nomodeset ή acpi_osi=! στο grub, αλλιώς κολλάει σε μαύρη οθόνη. Στό θέμα μας τώρα, στο Ubuntu με Gnome, έχοντας εγκαταστήσει nvidia 396, παρατήρησα από το powertop ότι η κατανάλωση έιναι 15-20 watt σε idle με χαμηλή φωτεινότητα, ρυθμίσεις powertop κλπ, ενώ σε αντίστοιχες συνθήκες σε άλλα λαπτοπ θυμάμαι ότι είναι ~5-8 watt. Φυσικά όταν επέλεξα το λάπτοπ περίμενα ότι θα έχει αυξημένη κατανάλωση με επεξεργαστή HQ, ανεξάρτητη κάρτα (είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ ανεξάρτητη κάρτα γραφικών) και ανάλυση FHD. Στο Ubuntu Budgie, αποφάσισα να το χρησιμοποιώ με ανοιχτούς οδηγούς, έβαλα μόνιμα acpi_osi=! στο grub, και ξεκινάει με την Intel HD 630. Εκεί παρατηρώ ότι η κατανάλωση από powertop είναι λίγο πιο χαμηλά στα ~14 watt, λογικό αφού χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη. Εγκαθιστώ Bumblebee (αν υπάρχει άλλος τρόπος να εναλλάσσω με ανοιχτούς οδηγούς παρακαλώ να μου το πείτε): Κώδικας: sudo apt install bumblebee bumblebee-nvidia primus linux-headers-generic Κάνω reboot και παρατηρώ ότι η κατανάλωση είναι στα 6-8 watt, αλλά τρέχοντας optirun κολλάει το σύστημα. Πιστέυω ότι όταν ξεκινάει έχει απενεργοποιημένη την nvidia αφού αν τρέξω εντολές πχ lspci -v, neofetch κλπ την ενεργοποιούν και η κατανάλωση επανέρχεται στα ~14 watt. Είναι φυσιολογικές οι τιμές αυτές για τέτοιο μηχάνημα? Υπάρχει τρόπος να διατηρηρώ την χαμηλή κατανάλωση χωρίς να φοβάμαι να τρέξω lspci -v κλπ? Το optirun γιατί κολλάει τον υπολογιστή (είχα τρέξει optirun glxinfo | grep OpenGL)? Ευχαριστώ.
  7. Γειά σας παιδιά. Πρόσφατα αγόρασα το xiaomi air 13. Εγκατεστημένα είχε τα windows 10. Εγω έχω να χρησιμοποιήσω το λειτουργικό του διαβόλου απο το 2006! Θέλησα λοιπόν να βάλω τo ubuntu χωρίς όμως να χάσω τα windows. To πρωτο που διαπίστωσα είναι πως η ΕΦΗ εινια ιδιαιτέρως δίστροπη και σε UEFI δεν μπορώ να απενεργοποιήσω το secure boot. Ομως με secure boot δεν μπορω να χρησιμοποιησω στικακι για εγκατασταση ubuntu....οπότε έβαλα legacy αντι UEFI στο bios και απενεργοποιήθηκε μόνο του το secure boot και εγκατέστησα το ubuntu σε στικάκι. (Δεν ηθελα να μπω σε περιπέτειες και δεν πείραξα τον ssd) Ως εδω καλά...Αλλα για να ξαναμπω στα windows πρεπει να ξαναβάλω το UEFI....Ειχα ακουσει πως τα προηγουμενα μοντελα Xiaomi δουλευαν μια χαρα με ubuntu...μηπως εγω δεν κάνω κατι σωστα ή αυτο το bios ειναι εχθρικο σε αλλα λειτουργικα συστηματα πέρα των windows....
  8. Καλησπέρα φίλοι μου. Μια και μου χάλασε το προηγούμενο λαπτοπ που είχα έχω μπει στην ερεύνα αγορά για νεο. σκεφτομαι να αγοράσω αυτό και θα ήθελα την γνωμη σας καθος αν εχετε να πρωτηνεται καποιο αλλο με τα μονα στανταρτ να ειναι 17 ιντσες και να μην ξεπερναει τα 600 με 650 ευρο. Δεν παιζω παιχνιδια και εχω στανταρτ ενεργοποιημενα τα compiz effect. καθε πρωταση δεκτη. ευχαριστω
  9. Καλησπέρα σας, Φίλος μου με laptop Lenovo αντιμετωπίζει τις τελευταίες μέρες το εξής πρόβλημα: κάνοντας εκκίνηση εναλλάσονται εκ περιτροπής και χωρίς κάποια λογική οι οθόνες που επισυνάπτω. Έκανε αναβάθμιση λογισμικού αλλά δεν λύθηκε το πρόβλημα. Έριξα μία γρήγορη ματιά σε παλαιότερα θέματα για προβλήματα με Lenovo αλλά δεν βρήκα κάτι ανάλογο. Μπορεί κάποιος να μας βοηθήσει; Ευχαριστώ πολύ.
  10. Γεια σας και χαρά σας. Μετά από 5 χρόνια εντατικής χρήσης ενός Τurbo-x laptop αγόρασα desktop apo plaisio. 16GB ram , SSD 1TB , i3 3GHZ, Asrock B365M PRO4 etc . Στο λαπτοπ χρησιμοποιούσα 16.04 και επειδή ήταν βολικό δοκίμασα το ιδιο και στο desktop. Aπο το CD χωρίς εγκατάσταση έτρεχε μια χαρά. Το εγκατέστησα και σέρνεται. Χωρίς να τρέχει καμμιά εφαρμογή και με το καλώδιο δικτύου εκτός, το top δίνει 99.5% CPU GIA TO Xorg στο εγκατεστημένο. Τι να φταίει;
  11. Διαπίστωσα ότι η Acer δεν είναι καθόλου φιλική για το Linux. Έκανα την εγκατάσταση και σε legacy και σε EFI. Δεν φορτώνει grub loader και δεν βρίσκει κανένα boot medium. Any thoughts?
  12. Καλησπέρα σαν αρχάριος στο linux σας παραθέτω τα παρακάτω: 1)Έβαλα το suse live cd 10 κατα την δημιουργία σύνδεσης στο internet στο log μου έβγαλε αυτο: SuSE Meta pppd (smpppd-ifcfg), Version 1.59 on linux. Status is: disconnected trying to connect to smpppd connect to smpppd Status is: disconnected Status is: connecting pppd[0]: Plugin passwordfd.so loaded. pppd[0]: --> WvDial: Internet dialer version 1.54.0 pppd[0]: --> Initializing modem. pppd[0]: --> Sending: ATZ pppd[0]: OK pppd[0]: --> Sending: ATB40 pppd[0]: OK pppd[0]: --> Sending: ATM1 why that? pppd[0]: ERROR pppd[0]: --> Bad init string. pppd[0]: --> stdin not read/write and $MODEM not set pppd[0]: Connect script failed Status is: disconnected pppd[0] died: Connect script failed (exit code 😎 Τι είναι το ΑΤΜ1 ERROR? 2) kppp δεν εχει το suse και αν ναι που? 3)αναγνωρίζει το ΝΕΤΜΟD αλλά όταν γράφω wdial μου λέει ότι ειναι buzy why? 4)Όταν δημιουργώ και αλλάζω settings απο την σύνδεση μου και μετά πάω στην taskbar για να κάνω connect server στο Κιντερνετ ώστε να πάρει τις ρυθμίσεις μου λέει ότι δεν μπορώ , και οτι το smpppd is not running γιατί? 5) Αναγνωρίζει την κάρτα ήχου (ac'97) αλλά δεν πάιζει με κανέναν player .MP3 SONGS why? 6) μπορω απο το live να κάνω mount τον σκληρο των xp? Σας υπερ ευχαριστω προκαταβολικα , !
  13. Προσπαθώ να εγκαταστήσω το vsftpd σαν FTP server. Με το yast εγκαταστάθηκε κανονικά και συνδέθηκα και τοπικά και από άλλον υπολογιστή στο δίκτυο. Λειτουργεί default γιά anonymous χρήστες θέλω όμως να δέχεται συνδέσεις μόνο από χρήστες που θα του έχω επιτρέψει. Στο etc/vsftp.conf έχω δηλώσει: anonymous_enable=NO listen=YES userlist_enable=YES userlist_deny=YES Απ' ότι κατάλαβα πρέπει να δηλώσω στο etc/vsftpd.user_list τους χρήστες που επιτρέπεται να συνδεθούν. Η ερώτηση είναι η εξής: δε βρίσκω το αρχείο etc/vsftpd.user_list, μπορώ μεν να το δημιουργήσω αλλά δεν ξέρω με ποιά μορφή πρέπει να δηλώσω τους χρήστες (π.χ. username=a_user password=mypassword ή a_user,mypassword ή κάπως αλλιώς); Και αφού το λύσω αυτό χρειάζεται να αλλάξω permissions (chmod) στο etc/vsftpd.user_list;
  14. Έχω ubuntu και χρησιμοποιώ τον Firefox που υπήρχε στην εγκατάσταση. Το πρόβλημα είναι πως τα γράμματα φαίνονται "φαγωμένα", σαν συμπιεσμένα κάπως. Πατώντας Print Screen για να σας δείξω τι εννοώ, οι χαρακτήρες διορθώνονται. Τι μπορεί να φταίει; Κάρτα γραφικών έχω nvidia και drivers την έκδοση 1.0.7174 αλλά δε νομίζω να φταίνε αυτοί.
  15. Σε εταιρικό mail server τρέχει πανω σε FreeBSD Postfix... Θελω να βαλω σε κάθε mail που φευγει να εχει ενα legal notice αλλα να ειναι server side, δηλαδη να μην χρειαστει να παω σε εναν-εναν τους clients και να το βαλω σαν υπογραφη για καθε mail που στελνουν . . . Αυτα ... καθε βοηθεια δεχτή!!
  16. Υπάρχει κάποιος τρόπος, γενικά σε κάποια από όλες τις distro για Linux, που να μπορεί να ενεργοποιηθεί-εγκατασταθεί στο GUI κάτι αντίστοιχο του "clear type" που έχουν τα Windows; Δοκίμασα το Kubuntu και επειδή δουλέυω σε μια TFT TV-Monitor Wide που έχει ανάλυση 1280χ768 φαίνονται όλα χάλια.
  17. Ποια από τα παραπάνω είναι ιδανικά για laptop χρήση?
  18. Και ωραία έκανα το format και την δημιουργία partitions στο δίσκο αλλά τώρα το linux mandrake δεν βλέπει το δίσκο στην εγκατάσταση (ή καλύτερα τον SATA adapter της μητρικής). Έχω drivers αλλά οι οδηγίες τους δεν βοηθούν καθόλου. Πως θα πρέπει να τους περάσω για να δει τελικά τον δίσκο? Είμαι σχετικά νέος στον χώρο.
  19. Θα ήθελα να ρωτήσω τελικά... γιατί LINUX σε server? Τί θα κερδίσω (πέρα από το κόστος του λειτουργικού)? Επίσης ποιο το κέρδος σε ασφάλεια και ταχύτητα δεδομένων που διακινούνται? Αν το δίκτυο μου έχει μηχανές windows10 και ο server τρέχει Red Hat και βγαίνει στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ υπάρχει ασφάλεια ή πάλι πρέπει να ξοδέψω σε antivirus, firewall κλπ... Ευχαριστώ εξ αρχής σε όποιον έχει την καλοσύνη να απαντήσει.
  20. Γεια, πως θα απενεργοποιήσω και θα κάνω disable το selinux στο Suse ?
  21. Καλημέρα. Όπως ανέφερα και στον τίτλο, μετά από κάποιες ρυθμίσεις (δεν θυμάμαι επειδή έχει καιρό, τι ρυθμίσεις είχα κάνει, μπορεί να πάτησα κατά λάθος συμπίεση δεδομένων για εξοικονόμηση χώρου στον C, αλλά μετά το ξετικάρισα, νομίζω από κει και μετά μου το βγάζει) εμφανίζονται οι φάκελοι όπως παρακάτω, με μπλε βελάκια.... αυτό σε μερικούς φακέλους του συστήματος και όχι σε όλους, πιθανώς επειδή το είδα και το ξετικάρισα....
  22. εχω αυτο εδω Επειδη μου εφαγε ενα κολλημα του εκανα ενα φορματ να καθαρισει κιολας του περναω windows 10 64bit κανει εγκατασταση κανονικα αλλα λειπουν οι μισοι drivers. Wifi δεν εχω ηχο δεν εχω και παρα πολλα αλλα..με καιει τουλαχιστον να βρω του Wifi μπας και μπορεσει μονο του μετα να περασει και τα αλλα...εχω κατεβασει πολλους υποτιθεμενους Drivers αλλα μια τρυπα στο νερο..εχουν σπασει τα νευρα μου..! καμία βοηθεια κανεις?
  23. Καλησπέρα σε όλους, θα χρειαστώ τη βοήθεια σας στο εξής πρόβλημα: Έχει ένας φίλος(στην εταιρεία) ένα σερβερ με λειτουργικό Windows Server 2012 Foundation. Θέλει να τρέξει ένα πρόγραμμα το οποίο τρέχει με Internet Explorer 11. Από τι έχω δει δεν υποστηρίζει το λειτουργικό Internet Explorer 11. Επιχείρησα να του κάνω Windows Update αλλά μου εμφανίζει σφάλμα και δε το κάνει.Επίσης, έχει ρυθμίσεις στο Server Manager για ένα δικτυακό τόπο που τρέχει. Το ερώτημα μου είναι: Μπορώ να του κάνω upgrade μεσω Windows Update ώστε να προχωρήσει η έκδοση στα Windows? ή χρειάζεται καινούργιο λειτουργικό ο σερβερ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  24. Έχω έναν υπολογιστή με Windows 10 ο οποίος είναι συνδεδεμένος δικτυακά σε domain. Στον υπολογιστή εκτός από τον δικτυακό λογαριασμό που έχω, έχω και έναν local με δικαιώματα administrator. Στα δικαιώματα που εκχωρεί ο domain έχει απενεργοποιήσει το mass storage στις θύρες USB και στον local λογαριασμό και στον δικτυακό. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, πώς γίνεται να ενεργοποιήσω τις θύρες USB στον τοπικό λογαριασμό? (Στο domain ας παραμείνουν απενεργοποιημένες, δε με πειράζει) Στη registry το usbstor είναι σωστό... Επίσης, με το που αποσυνδεθώ από το domain και δουλεύει μόνο ο τοπικός λογαριασμός, έχω κανονικά πρόσβαση στις USB.
  25. Καλησπέρα έχω αυτό το λάπτοπ και στον πίνακα ελέγχου λέει από τα 8 gb ram διαθέσιμα για χρήση είναι τα 5.95. Πως διορθώνεται αυτό;;
×
×
  • Create New...